Biatlonový vrchol roku je tady. Dosáhnou Češi opět na cenné kovy?

Biatlonový vrchol roku je tady. Dosáhnou Češi opět na cenné kovy?

Zdroj: visitostersund.se

Vrchol biatlonové sezony je tady. Právě dnes – závodem smíšených štafet – startuje ve švédském Östersundu v pořadí už 50. mistrovství světa v tomto sportovním odvětví. Na jeho účastníky čeká celkem dvanáct bitev o světové medaile včetně závodu smíšených dvojic, který se pojede na MS premiérově. Na posledním světovém šampionátu před dvěma roky v rakouském Hochfilzenu nasadili čeští biatlonisté laťku hodně vysoko – přivezli čtyři medaile, přičemž tři z nich včetně zlata ze sprintu získala tehdy Gabriela Koukalová. 

Jak je tomu letos s českými ambicemi? O cílech se příliš nemluví, a když, tak jen potichu. Důvodů proč je vícero. Mužům se v letošní sezoně Světového poháru nijak zvlášť nedaří, mezi ženami se dokázala prosadit zatím jen nejmladší z týmu Markéta Davidová, která už dokázala i jeden ze závodů SP – lednový sprint v Anterselvě – vyhrát.

Před ní je ovšem premiérový start na mistrovství světa mezi dospělými. Loni na juniorském MS zvítězila ve stíhačce. „Nevím tak docela, co mě čeká. Nechám se překvapit,“ prohlásila Davidová.

Za opatrnými prognózami stojí i fakt, že dějištěm MS je už potřetí Östersund, kde na předchozích dvou šampionátech nezískali čeští biatlonisté žádný z cenných kovů. Nejlépe z Čechů na posledním MS ve švédském zimním středisku v roce 2008 skončil Michal Šlesingr na pátém místě ve stíhacím závodě. „Na zisk medaile se musí v každém závodě všechno ideálně sejít,“ přál si za všechny Michal Krčmář, který loni na OH v Pchjončchangu bral stříbrnou medaili ve sprintu.

Jak je tomu letos s českými ambicemi? O cílech se příliš nemluví, a když, tak jen potichu.

Do Östersundu, který nepatří mezi českými závodníky právě k oblíbeným biatlonovým destinacím kvůli obtížným tratím a nevyzpytatelné větrné střelnici, zamířila česká výprava ze závěrečné přípravy v norském středisku Os. V Norsku chyběl jediný Ondřej Moravec, který se připravoval individuálně a cestoval přímo do Östersundu. Právě Moravec se ale dokáže na vrcholy sezony vždy dobře připravit – stříbro získal i na posledním MS v roce 2017. Na světových šampionátech získal už celkem pět medailí, ale letos se mu zatím nedaří. Jen jednou v závodech SP se „prokousal“ do první desítky.

Už ve čtvrtek nám začíná Mistrovství světa v Östersundu, a tak je ta pravá chvíle připomenout si úspěchy z dob minulých. 🙂

Zveřejnil(a) Český biatlon dne Úterý 5. března 2019

Víte, že…

… čeští biatlonisté získali na předchozích 49 světových šampionátech celkem 22 medailí, z toho 5 zlatých

… první zlato získala na MS v roce 1993 ženská štafeta ve složení Jana Vápeníková, Jiřina Pelcová, Iveta Roubíčková a Eva Háková a první individuální zlato získala v roce 2003 Kateřina Holubcová-Jakešová

… na posledním MS 2017 získali Češi čtyři medaile – Gabriela Koukalová zlato, stříbro a bronz a Ondřej Moravec stříbro a Česko skončilo v hodnocení zemí čtvrté

Kde hledat favority?

V roli jasného favorita se v Östersundu představí suverénní lídr pořadí SP Nor Johannes Thingnes Bø, který vyhrál dvanáct z 18 závodů letošního Světového poháru a a ani jednou nechyběl v první desítce. V roli jeho největšího vyzyvatele vítěz předchozích sedmi ročníků Světového poháru Francouz Martin Fourcade, který ale letos neprožívá povedenou sezonu. I proto vynechal zámořskou část SP a připravoval se na cíleně na MS. Stejně jako on se ale můžou i jeho krajané Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet a Antonin Guigonnat.

Fourcadovi navíc Östersund sedí, vyhrál tady už 13 závodů, což nikdo jiný nedokázal. Ani legendární Ole Einar Bjorndalen, který tady zvítězil devětkrát. Francouz má i další motivaci – chybí mu jediná zlatá medaile z MS, aby vyrovnal historický rekord Bjorndalena, který vlastní 11 světových titulů.

Ale zaútočit na rekordní zápisy může i Bø. Třeba na rekordních pět zlatých medailí, které na jediném světovém šampionátu, konkrétně z toho posledního v roce 2017, posbírala Laura Dahlmeierová.

Mezi ženami je situace mnohem vyrovnanější, než mezi muži. Dahlmeierovou, která před dvěma roky vládla, brzdí zdravotní problémy, a tak je cesta za medailemi otevřená pro více biatlonistek. Mezi největší favoritky se řadí italský tandem Lisa Vittozziová a Dorothea Wiererová, slovenská dvojice Anastasija Kuzminová a Paulina Fiaková, nestárnoucí Finka Kaisa Makarainenová, některá z německých biatlonistek, nebo třeba domácí Hanna Oebergová. A kdo ví, třeba i některá z českých závodnic…

Program MS a obhájci zlata:

7. 3. 16:15 Smíšená štafeta (Německo)
8. 3. 16:15 Sprint žen (Koukalová)
9. 3. 16:30 Sprint mužů (Doll)
10. 3. 13:45 Stíhací závod žen (Dahlmeierová)
10. 3. 16:30 Stíhací závod mužů (M. Fourcade)
12. 3. 15:30 Vytrvalostní závod žen (Dahlmeierová)
13. 3. 16:10 Vytrvalostní závod mužů (Bailey)
14. 3. 17:10 Smíšené dvojice (premiéra)
16. 3. 13:15 Štafeta žen (Německo)
16. 3. 16:30 Štafeta mužů (Rusko)
17. 3. 13:15 Hromadný start žen (Dahlmeierová)
17. 3. 16:00 Hromadný start mužů (Schempp)

Nominace českého týmu: Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Tomáš Krupčík, Michal Šlesingr, Jakub Štvrtecký, Markéta Davidová, Veronika Vítková, Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová.

(Visited 1 266 times, 1 visits today)