Vueltu ovládl Simon Yates v čele mladíků

Vueltu ovládl Simon Yates v čele mladíků

Poslední horská etapa španělské Vuelty v Andoře pořádně zpřeházela pořadí. Ale nakonec úplně jinak, než se čekalo. 26 letý Simon Yates (Mitchelton – Scott) suverénně udržel první místo a je tak po Froomovi a Thomasovi třetím Britem, který vyhrává trojici letošních Grand Tours.

Hlavně je to ale totální vítězství mládí a taky symbolický konec staré éry. Španěl Alejandro Valverde, prakticky poslední z velkých jezdců spojených s neslavnou dopingovou aférou EPO doktora Fuentese, nakonec neodolal náporu až o 15 let mladších jezdců a sestoupil ze druhé pozice až na 5. Za Yatesem dojel 23 letý Španěl Enric Mas (Quick-Step Floors) na druhém místě a 24 letý Kolumbijec Miguel Lopez (Astana) třetí.

I Valverde však nakonec skončil, navzdory propadu v celkovém pořadí, důstojně. Sice se koncem královské etapy Veuelty protrápil, ale do madridského cíle mu zůstane zelený – bodovací dres a dvě etapová vítězství. Jeho silný tým Movistar přesto spokojený nebude a bude mít o čem přemýšlet. Měl dva favority na vítězství, nakonec odjede z Vuelty “jen” s 5. a 8. místem. Závod se vůbec nepovedl jednomu z horkých favoritů Kolumbijci Nairu Quintanovi. Ten jen letos jen stínem onoho slavného jezdce minulých let.

Zato australský tým Mitchelton – Scott  bude své první vítězství na Grand Tour hodně slavit. Už proto, že měl se Simonem Yatesem skoro v kapse vítězství na jarním Giru. Tenkrát to v nešťastné 19. etapě nedopadlo. Nyní ale šéf stáje Matt White tak dlouho bušil do Yatese, aby zůstal v klidu a čekal na třetí týden, až se to konečně podařilo. Yates, muž neočekávaných razantních nástupů, odolal, byl trpělivý a v neděli bude slavit velké vítězství. V 26 letech? To může být zahájení úžasné kariéry.

Velkou pozornost zaslouží určitě i Enric Mas. Do loňska o něm věděli jen odborníci. Letos najednou zahrozil na Tour de Suisse, kde dojel 4. a 1. z mladíků a 6. na Tour kolem Baskicka, kde byl opět první z jezdců do 23 let a navrch vyhrál i etapu.

Vuelta tak přes možná trochu nudnější prostřední pasáž opět nezklamala. Kromě dramatických zvratů zřejmě přinesla i nové trendy.

 

(Visited 45 times, 1 visits today)