Na lyže na Slovensko? Hej!

Na lyže na Slovensko? Hej!

Přestalo vás bavit lyžování na českých horách a naše skiareály vám připadají okoukané? Nemusíte za moderními lyžařskými středisky cestovat do Rakouska či Itálie. Pravdou je, že na slovenské Tatry jsme po revoluci tak trochu zanevřeli. Ale dnes vás u našich sousedů čekají nejmodernější skiareály a luxusní hotely za příznivé ceny.

Ať už jste zkušení lyžaři nebo se letos chcete poprvé postavit na svah, hornaté Slovensko vás přivítá širokou nabídkou moderních středisek, které jsou rozprostřené téměř v každém slovenském regionu. Vysoké Tatry sahají až do nadmořské výšky téměř 2 700 m a místní alpské klima zajistí lyžařskou sezónu minimálně do dubna. Kromě nádherné přírody a upravených sjezdovek lákají Vysoké Tatry i na ubytování s wellness. A pokud vás nepřesvědčil ani tento argument, představte si prostě vůni čerstvých halušek s brynzou a pak už jen vyberte z naší top trojky slovenských zimních středisek.

S dětmi na svahu

Plánujete-li zimní dovolenou pro celou rodinu, vydejte se do lyžařského střediska Park snow Donovaly. Najdete jej na pomezí národních parků Nízké Tatry a Velká Fatra nedaleko od Banské Bystrice a Ružomberka. Zatímco vy budete brázdit svahy na lyžích, vaše ratolesti se zabaví a pokud možno řádně unaví v dětském funparku. Ten má úctyhodnou rozlohu téměř 12 500 m2 a na pojízdných kobercích a kolotoči si lyžování vyzkouší i ti nejmenší. Aby malé sportovce výuka stále bavila, střídejte ji se zimní zábavou ve sněžném vláčku, při sáňkování, na bobové dráze a ledovém kluzišti.

Ani rodiče v Donovalech nepřijdou zkrátka. V obou lokalitách – Nová hoľa a Záhradiště – si zalyžují na 6 modrých a červených sjezdovkách. Láká-li vás trochu adrenalinu v krvi, prohlédněte si Donovaly z ptačí perspektivy při paraglidingu.

Jasná volba v Jasné

Co je u nás Špindlerův Mlýn, to je na Slovensku Jasná. Toto nejnavštěvovanější slovenské lyžařské středisko najdeme na severní hranici s Polskem nedaleko od Liptovského Mikuláše.
Na nejvyšší vrchol Chopok vás dopraví moderní lanovka Funitel nebo kabinka s 15 místy. Na lyžaře zde čeká 30 lanovek a vleků. Sjezdové tratě v lyžařském areálu Jasná – Chopok dosahují délky více než 50 km a najdeme mezi nimi všechny obtížnosti od modré až po černou.

Lyžařské vybavení dle posledního módního trendu si pořídíte v nákupní zóně a z parkoviště vás až ke sjezdovce doveze inovativní eskalátor.

Jasná žije večer stejně jako přes den a najdete zde nespočet après-ski barů, trendy kaváren a luxusních restaurací. Po pár drincích ulehnete v jednom ze čtyřhvězdičkových hotelů nebo soukromých horských chaletů, kde budete mít naprosté soukromí.

Freeride na Martinských holích

Hlavním tahákem Martinek jsou freeride sjezdovky, na kterých si užijí i méně zkušení rideři. Lyžařské středisko v Lúčanské Malé Fatře se nachází 1456 m nad městem Martin a je tak jedním z mála městských skiareálů. Specialitou střediska je snowboard & free style aréna u vleku Javorina, která nabízí množství railů a skoků. Vyzkoušet si můžete mimo jiné tzv. snowkiting, který vás v místní kurzech naučí.

Uvidíte zde lyžaře i vyznavače snowboardu zavěšené pod drakem, jak se prohání po čerstvě napadaném sněhu na martinských pláních. Abyste mohli postovat fotky a videa přímo ze sjezdovky, nabízí lyžařský park na Martinských Holích bezplatné pokrytí wifi signálem.

(Visited 89 times, 1 visits today)