Na běžkách kolem Zvičiny. Na své si přijdou lovci pokladů i milovníci rozhleden

Na běžkách kolem Zvičiny. Na své si přijdou lovci pokladů i milovníci rozhleden

Zdroj: www.hotelpodzvicinou.cz

Zvičina byla od nepaměti cílem srazů, poutí a manifestací českých vlastenců. Dodnes patří k oblíbeným výletním místům na Královédvorsku a vyrazit na ni můžete i v zimě.

Na nejvyšší vrch sedmnáct kilometrů dlouhého Zvičinsko-kocléřovského hřbetu, vede několik tras. Vyjít lze z Bílé Třemešné, Miletína a z Kalu s napojením na Pecku (délky cest se pohybují mezi osmi až deseti kilometry). Po výstupu na horu zvonovitého tvaru, kam pravidelně chodívali spisovatelé Karel Jaromír Erben a Karel Václav Rais, vám padne do oka nádherná česká krajina.

Z nadmořské výšky šest set sedmdesát jedna metrů přehlédnete za jasného počasí třiatřicet procent naší republiky!

Od Milešovky, přes Říp, Bezděz, Jizerské a Lužické hory, Krkonoše, Rýchory, Broumovskou vrchovinu, Orlické hory, Novoměstsko, Záchlumí, Jičínsko, Novopacko až po Kunětickou horu a Železné hory.

Až se pokocháte božskými výhledy, zamiřte do Raisovy chaty. Najdete zde občerstvení, ale i zajímavou historii. Když na konci devatenáctého století došlo k rozmachu cestování, nechal na svém pozemku Josef Machek-Patcelt, postavil hostinec. Dřevěná budova krytá šindelem měla jednu místnost a malou kuchyňku zařízenou jen pro letní pobyt. Poté získal stavení Klub českých turistů. Přestavěl ho na turistickou chatu a pojmenoval ji po spisovateli Karlu Václavu Raisovi – rodákovi z nedalekých Lázních Bělohrad.

Chata má vlastní rozhlednu, která vznikla v roce 1925 díky členům Klubu českých turistů ve Dvoře Králové nad Labem. Místní patrioti zřídili nad střechou věž s otáčivou prosklenou vyhlídkou s velkým astronomickým dalekohledem se stonásobným zvětšením. Dnes zde bohužel přístroj nenajdete, avšak vlastní dalekohled vám poskytne rovněž dobrou službu.

Na rozhlednu se dostanete po šedesáti pěti dřevěných schodech přímo ze vstupní haly Raisovy chaty. Přístupná je většinou od černa do září, nicméně zkuste poprosit obsluhu, zda vám vchod otevře.

Vypravte se na louku nad sjezdovkou, jež se nachází několik desítek metrů pod Raisovou chatou. Pohled na Krkonoše a Podkrkonoší je odtud úchvatný.

Miletínské modlitbičky

Zasněžené romantické scenérie vytváří na vrcholu Zvičiny kostel sv. Jana Nepomuckého. Ten vznikl na místě dřevěného svatostánku stojícího na paměť mistra Jana Husa. V první čtvrtině devatenáctém století byla v kostele založena pamětní kniha, do níž návštěvníci Zvičiny zapisovali svoje jména, nálady a dojmy. Vzácný svazek obsahuje mnoho úctyhodných podpisů (například od Aloise Jiráska či Jaroslava Vrchlického) a v současnosti jej chrání rukopisné oddělení Národního muzea v Praze.

Bude-li vaším výchozím bodem na túru Miletín, zastavte se v místní cukrárně pro Miletínské modlitbičky. Rodina Erbenů, z níž pocházel slavný spisovatel, je začala vyrábět v devatenáctém století. Regionální specialita z vykrajovaného perníku ozdobená polevou a mandlí, bude sladkou odměnou za váš výkon.

Lovci pokladů

Jste-li příznivci geocachingu, spojte túru na běžkách s hledáním schránek v okolí bývalých lázní Zvičina. Stačí si jen pořídit outdoorový GPS přístroj s kvalitním čipem s podrobnou mapou (kvalitní je TOPO CZ se zobrazením 1:10000).

Zařízení určí pozici a po zadání souřadnic vám s přesností na pět až dvacet metrů pomůže najít „kešku“. Při hledání vám poslouží i některé mobily se zabudovaným GPS modulem. S aplikací Geocaching.com pro iPhone si navíc přečtete údaje, které byly dříve vyhrazeny jen pro počítačové připojení.

Text: Pavla Apostolaki

(Visited 271 times, 1 visits today)