Slovensko má svého hráče na slavné PGA Tour. Může za to láska

Slovensko má svého hráče na slavné PGA Tour. Může za to láska

Pokud jste sledovali druhý podnik nejprestižnější golfové série PGA Tour roku 2019 Sony Open na Havaji, možná vás překvapilo, když jste slyšeli v éteru větu: „Na tee jamky nastupuje Rory Sabbatini ze Slovenska“. Zkušený golfista, rodák z jihoafrického Durbanu a vítěz šesti turnajů na PGA Tour totiž v závěru loňského roku oficiálně získal slovenské občanství, a tak je od začátku roku u jeho jména slovenská vlajka.

Rory Sabbatini je bezesporu skutečně mezinárodním hráčem. Narodil se v Jižní Africe, je majitelem pasu Velké Británie a vlastní i duální občanství USA. Nově 42letý golfista rozšířil svou „mezinárodní působnost“ i na Slovensko.

Za vším hledej ženu

Ne nadarmo se říká, za vším hledej ženu. Platí to i pro Sabbatiniho, který pojal za manželku Slovenku Martinu Štofánikovou. Po nějakém čase slovo dalo slovo a 42letý Jihoafričan kývl na nabídku získat slovenské občanství, což znamená například i to, že téměř jistě bude mít Slovensko svého zástupce na olympijském turnaji mužů v Tokiu 2020.

View this post on Instagram

Happy shiny people❤️#christmasparty

A post shared by Rory and Tina Sabbatini (@roryandtina) on

„Věřím, že dokážu přinést úspěchy slovenskému golfu a že bych se mohl stát inspirací pro mladé slovenské golfové naděje,“ prohlásil Sabbatini, který aktuálně figuruje ve světovém žebříčku na 197. místě. To mu vzhledem k postupovému klíči na olympijské hry s přehledem zajišťuje start v Tokiu, kde bude hrát pouze 60 golfistů. Aktuálně je na 49. pozici redukovaného olympijského žebříčku. Momentálně posledním jistým účastníkem her v Tokiu je Mexičan José de Jesús Rodríguez, 343. hráč světového pořadí.

Historický moment pro slovenský golf

Nadšení neskrýval ani Rastislav Antala, viceprezident SKGA, podle něhož má díky tomu Slovensko historicky prvního hráče působícího na PGA Tour. Sabbatini totiž v předchozím ročníku FedExCupu obsadil 97. místo a udržel plnou kartu i pro letošní sezonu. „Tímto krokem jsme vstoupili do nejvyšší golfové ligy. Věříme, že se Rorymu podaří dosáhnout úspěšné výsledky pro slovenský golf a přitáhne zájem veřejnosti i dětí, aby se začaly aktivně zajímat o golf,“ uvedl Antala v oficiální tiskové zprávě federace.

„Vím, že golf na Slovensku nepatří mezi nejpopulárnější sporty, ale nápad pomoci mu se mi líbil. A samozřejmě při mém rozhodování sehrál důležitou roli fakt, že jsem se oženil s krásnou Slovenkou,“ prozradil vítěz šesti turnajů na PGA Tour hrající golf profesionálně od roku 1998. Na premiérovém turnaji pod slovenskou vlajkou na Havaji obsadil dělené 33. místo.

„Pro mě je velkou výzvou šance dostat se na olympijský turnaj v Tokiu. Olympijské hry vnímám jako vrcholnou událost pro každého sportovce. I pro sebe. Je to můj dětský sen. Proto si chci na olympijských hrách zahrát,“ přiznal Sabbatini na téma golf a olympijské hry, na něž se golf vrátil v roce 2016 v Riu de Janeiru po dlouhých 112 letech.

Jedním dechem ale dodal i to, že start na olympijských nebyl tím zásadním, co sehrálo roli při jeho rozhodování. „Rozhodnutí získat slovenské občanství nebylo nikdy prioritně svázané myšlenkou startovat na olympijských hrách 2020. Tím hlavním bylo podpořit svou manželku a nevlastního syna a otevřít dveře pro rozvoj golfu na Slovensku. Ostatně, zpočátku jsem ani nevěděl, že bych mohl na hrách startovat,“ konstatoval Sabbatini.

Rory Sabbatini v kostce:

  • Narozen v Durbanu (JAR) 2. 4. 1976 (42 let)
  • Profesionálně hraje od roku 1998
  • 6 vítězství na PGA Tour (poslední březen 2011 na Hodna Classic)
  • Ze 45 startů na majorech prošel 19krát cutem, nejlépe 2. na Masters 2007
  • Společně s Trevorem Immelmanem vyhrál World Cup of Golf v roce 2003
  • V roce 2007 byl členem mezinárodního týmu v utkání Presidents Cupu proti USA
  • Aktuálně je na 201. pozici světového žebříčku, jeho maximem bylo 8. místo
  • Na turnajových prize money si vydělal během kariéry 31,5 milionu dolarů
  • V roce 2010 prodělal operaci, při níž mu byl odstraněn rakovinový nádor v obličeji
  • V minulosti provázely jeho hru i kontroverze. Měl spor i s Tigerem Woodsem. Dosud jako jediný v historii odstoupil z rozehraného Woodsova prosincového podniku World Challenge.
(Visited 511 times, 1 visits today)