Špania Dolina – běžkování ve slovenském údolí mědi

Špania Dolina – běžkování ve slovenském údolí mědi

Zdroj: Park Snow Donovaly

Horský terén středního Slovenska křižuje bezpočet tras pro běžecké lyžování. Procházejí přírodou, kolem památek i pozoruhodných míst. Běžkařům tak při sportovním výkonu představují krásu a historii tohoto kraje.

Jedna z běžeckých lahůdek vede z Donoval přes Šachtičku do Španie Doliny. Z populárního turistického centra vystoupáte do osady Polianka a na rozcestí zamíříte na zeleně značenou trasu. Upravená stopa vás povede krásnou přírodou. Střídavě budete vycházet z lesa na louky, ze kterých při pěkném počasí spatříte nádherné výhledy, zejména na Velkou Fatru.

Poté mírnou sinusoidou dojdete do lokality Žliabkar (Izbica), kde vás zaujmou zbytky Špaňodolinského vodovodu. Ten původně měřil třicet šest kilometrů a přiváděl vodu z Nízkých Tater na pohon těžebních strojů ve Španie Dolině. Jakmile si oddychnete na odpočívadle, zaberete ve stoupání a zvlněnou krajinou dorazíte do sedla Horný Šturec. Prudce se stočíte doleva, až trefíte na křižovatku se žlutou běžeckou trasou. Odtud je to na Šachtičku jen pár metrů.  Zde oficiální trasa končí.

Zdroj: Park Snow Donovaly

Můžete však pokračovat dál po naučné stezce Šachtičky – Sásová, po zvážnici (cesta zpřístupňující lesní svahy) nebo po neznačených trasách do Španie Doliny, která vám svůj půvab ukáže v údolí pod vámi.

Památky na hornickou činnost

Zdroj: Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko

Obec ukrytá v hluboko v lesích patří mezi nejvýznamnější mineralogické lokality na Slovensku (bylo zde nalezeno sto druhů různých minerálů). Od patnáctého století zde důlní společnosti těžily měď.

Ve Španie Dolině tedy naleznete spoustu památek vztahujících se k důlní činnosti. Od báňského orloje, přes typické domy horníků až po jednotlivé šachty. Těmi vás pěšky provede báňský naučný okruh v délce šesti kilometrů. Nicméně jej lze zkrátit zhruba o polovinu a od haldy Maxmilián zamířit zpět.

Pokud dáte přednost odpočinku v obci, navštivte kostel Proměnění Páně se vzácnými barokními varhanami či Báňské muzeum (objednejte se předem na telefonu +421 905 651 057). Nadšeně se o něj stará Báňské bratrstvo Herrengrund, které udržuje staré tradice.

Jste-li milovníci tradiční slovenské kuchyně, zajděte ve Španie Dolině do penzionu Klopačka. Potěší vás brynzovými pirohy či Furmanskými haluškami s klobáskou, slaninou a zakysanou smetanou.

Okouzlí vás i Historická škola profesora Mistríka. V budově zvané lavondorium si v dřevěných lavicích vyzkoušíte psaní husím brkem na papír, křídou na břidlicových tabulkách či práci s minerály. Edukační centrum pořádá atraktivní workshopy a komentované prohlídky. Na veškeré aktivity je ale nutné se objednat předem (kontakt na webu školy).

Stav beztíže

Až se na běžkách vrátíte zpět do Donoval, budete mít za sebou úctyhodný sportovní trénink, který si zaslouží odměnu v podobě báječného wellnessu. Ten najdete ve Vodním světě Gothal v Liptovské Osadě. O dokonalou relaxaci se postarají čtyři druhy saun, relaxační bazén (s 35 °C teplou vodou) s vířivkami a floating se slanou vodou z Mrtvého moře.

Text: Pavla Apostolaki

(Visited 476 times, 1 visits today)