Van der Poel udělal mistrovský závod, pak všechno ztratil

Van der Poel udělal mistrovský závod, pak všechno ztratil

Mads_Pedersen

V posledních letech vyhrávali mistrovství světa v cyklistice favorité – Peter Sagan, pak Alejandro Valverde. Letos bylo všechno jinak, i když málem nebylo. 23letý Dán Mads Pederesen zvítězil až po náhlém kolapsu Mathieu van der Poela.

Van der Poel, Alaphilippe, Sagan, Valverde, Fuglsang, Gilbert, Evenepoel… to byli hlavní favorité mistrovského závodu v anglickém Harrogate, který se ukázal jako jeden z nejtěžších za posledních 20 let. Nakonec ale bylo všechno jinak.

Van der Poel ke konci závodu roztrhal peloton, vypadalo to, že mu vše hraje do karet, prakticky všichni favorité zůstali mimo hru. Jenže tento předlouhý závod v dešti a zimě nakonec udolal i skvělého Holanďana. 12 km před cílem začal divně točit nohama, asi přišly křeče a z horkého favorita se stal během 30 vteřin velký poražený.

Před ním už skončil po pádu další z favoritů Belgičan Philippe Gilbert, z pelotonu po epické bitvě odstupoval jeden závodník za druhým. A tak v posledních fázích to po odstoupení Holanďana vypadalo téměř jednoznačně. V úniku čtyř závodníků, jel další favorit, rychlík Ital Matteo Trentin, k rukám měl i výborného pomocníka, superdříče Gianniho Moscona.

Ani to ale nestačilo, Trentin v cílové rovince neměl dost sil, přespurtoval ho dánský „outsider“ Mads Pedersen, jehož nejlepším výsledkem dosud bylo 2. místo loni na závodu Kolem Flander. Třetí byl Švýcar Stefan Küng. Zezadu se dotahující favorité, už nestačili díru zalepit. Sagan tak skončil 5., Valgren 6., Kristoff 7., Avermaet 8., Fuglsang 12., Štybar 13.

Mads Pedersen plně potvrdil letošní velký nástup mladíků. On, van der Poel, Evenepoel, Pogačar, Bernal, Aert… ti všichni vtrhli do letošního pelotonu jako tajfun. Věc dosud nebývalá.

(Visited 498 times, 1 visits today)