Lyžování v srdci Švýcarska

Lyžování v srdci Švýcarska

Zdroj: swiss-image.ch/Roger Gruether

Lyžařským synonymem pro centrální Švýcarsko je Engelberg, Mekka freeriderů, kde sjezdovky překonávají i vysoká očekávání milovníků bílého manšestru unikátním převýšení 2000 metrů. Unikátů ale srdce Švýcarska nabízí daleko víc, my jsme je za vás prozkoumali.

Více než cokoliv jiného je Švýcarsko koncentrované. I přes svou nevelkou rozlohu je krajem strmých hor, pitoreskních údolí, staletých tradic a velkých příběhů. Jeho vůbec nejkoncentrovanější podoba se ukrývá v centrálních kantonech, jako je Obwalden, Nidwalden, Luzern nebo Schwyz, kde mimochodem byly položeny základy konfederativní jednoty této alpská země.

Centrální Švýcarsko charakterizují především hory, křišťálová jezera, nekonečné pastviny a městečka vyvolávající dojem, že v zemi hodinářů se zastavil čas.

Legendy nad Lucernem

A když jsme u hor, mezi nejzajímavější v regionu patří legendami o dracích opředený vrchol Pilatus Kulm nad nezapomenutelně romantickým Luzernem. Z městečka Alpnachstad vás na něj vyveze nejstrmější zubačka světa, která má na třech úsecích sklon neuvěřitelných 48 %, a za půl hodiny vás přepraví od břehů Jezera čtyř kantonů do nadmořské výšky 2132 metrů, kde se běžně setkáte s kamzíky – mimochodem, můžete si tady objednat i kamzičí safari s průvodcem.

Výhledy na Luzern a jezero v údolí jsou fascinující a nad mraky se vyplatí strávit v místním hotelu Bellevue noc, protože nejkouzelnější je zde právě soumrak a hvězdné noci. Na Pilatus Kulm se dostanete také gondolovou lanovkou přímo z Luzernu. V sezoně je tady v provozu menší zimní středisko se sáňkařskými stezkami a pár kilometry sjezdovek určenými především rodinám s dětmi, které ocení i místní lanový park, největší ve Švýcarsku.

Svahy Andělské hory

Dynamičtějším lyžařům včetně zkušených a náročných freeriderů je určeno necelou hodinu cesty vlakem z Luzernu vzdálené centrum Engelberg na vrcholu hory Titlis, což je největší lyžařská oblast centrálního Švýcarska s dvaaosmdesáti kilometry sjezdovek, převýšením 2000 metrů, pětadvaceti vleky, menším freestyle parkem a sněhovou garancí minimálně do dubna. Ještě o dalších pár týdnů si tady sezonu prodlouží příznivci heliskiingu, kteří mohou pokořit ledovec Sustenhorn.

Na nejvyšší horu oblasti, vrchol Titlis situovaný ve výšce lehce přes tři tisíce metrů nad mořem, se můžete nechat vyvézt unikátní panoramatickou lanovkou Titlis Rotair s otočnými kabinami.

Gastronomie po švýcarsku

Švýcarsko není přímo zavedenou gourmet destinací, v této oblasti by se dala země charakterizovat spíš jako evropský hidden gem. Kouzlo tamní gastronomické tradice je potřeba hledat přímo u zdroje, tedy u sýrařů, vinařů, farmářů a také palírníků. V malebné vesničce Oberarth, na dohled od břehů jezera Zugersee, sídlí už od roku 1846 rodinná destilérie Fassbind, nejstarší palírna v zemi. Základy jejímu příběhu položil v pouhých sedmnácti letech Gottfried Fassbind, vizionář, který lidovou tradici palírnictví zprofesionalizoval a tím položil základy její budoucí expanzi za hranice Švýcarska .

Fassbind ctí tradici sofistikovaných pálenek z výběrového ovoce a horských bylin v jejich nejčistší podobě, přičemž výrobní postupy značky jsou známy pro svůj nekompromisní přístup ke kvalitě. Ovoce, z nějž se ve Fassbindu světově proslulé a (nejen) odborníky oceňované destiláty vyrábějí, pocházejí výhradně ze zcela zralého ovoce ve stolní kvalitě, což v oboru není běžná praxe. I proto je každý doušek vyrobený pod dohledem master destilera Josefa Burgiho věrným portrétem původních ingrediencí.

Kirsch is die Antwort!

Nejtypičtější lokální kreací i přes překvapivě široké portfolio Fassbindu, zahrnující třeba pálenky z malin, hrušek nebo lesních jahod, zůstává Kirsch, průzračný aromatický destilát z mimořádně sladkých horských třešní, vůbec první produkt palírny. Rodina Fassbind ve Švýcarsku v 15. století divoké třesně šlechtila, jejich převod následujícími generacemi do tekuté podoby má tedy ještě širší souvislosti a tradice by se dala vystopovat dále, než jak avizuje rok založení na etiketách lahví, jež jsou dnes známy po celém světě.

Za ochutnání rozhodně stojí stařené variace ovocných destilátů od Fassbindu, které se nechávají zrát z dubových sudech, a samozřejmě také exempláře z exkluzivní řady Les Trouvailles, především pak esence filosofie Fassbindu, jedenačtyřicetiprocentní Wildkirch Les Trouvailles Réserve Pirvée z divokých třešní, jichž se urodí maximálně dvě a půl tuny ročně.

Fondue s třešňovou pálenkou

Ovocné kreace od Fassbindu představují geniální doprovod švýcarského fondue. V centrálních kantonech je zvykem podávat ho originálním způsobem, kdy se pečivo před ponořením do sýra ještě lehce namočí právě do třešňové pálenky. Ta se ostatně – v závislosti na regionu – přidává i přímo do sýrového základu fondue, aby směs zůstala tekutá a vynikly její komplexní plné chutě.

Roli důstojné předlohy hodné následné replikace může zaujmout třeba fondue z tradiční hospůdky Schwyzer-Stubli v centru patnáctitisícového Schwyzu, jež je hlavním městem stejnojmenného kantonu.

Legenda mezi kapesními noži

Výbava kapesního nože Victorinox Rescue Tool byla speciálně navržena pro záchranáře a sportovce, kteří se pohybují v rizikových podmínkách. Vlnitá čepel nože dokáže přeřezat i lana a bezpečnostní pásy, součástí náčiní je také hrot pro rozbití skla a pilka na řezání tříštivého skla.

Očko na čepeli umožňuje pohodlné otevření i v silných rukavicích. Mimochodem, švýcarská legenda Victorinox pochází právě z centrálního Švýcarska, ve městě Ibach se můžete podívat do její továrny.

10 důvodů, proč jet na lyže do Engelbergu

  • 45 minut jízdy vlakem z Luzernu, kde mimochodem napočítáte 8 michelinských hvězd
  • 82 sjezdovek
  • 25 vleků
  • převýšení 2000 metrů
  • unikátní lanovka s otočnými kabinami na vrchol Titlis
  • vyhlášená freeridová destinace
  • možnost heliskiingu na Sustenhornu
  • jedna z nejlepších après-ski scén ve Švýcarsku
  • Cliff Walk, nejvýše položený visutý most v Evropě, který překlenuje půlkilometrovou propast
  • 25 kilometrů běžkařských tratí v údolí

Připravila: Jitka Krulcová

(Visited 238 times, 1 visits today)