Byl to boj a dřina, řekl Woods po zisku jubilejního 80. turnajového titulu

Byl to boj a dřina, řekl Woods po zisku jubilejního 80. turnajového titulu

Zdroj: pga.com

Přes pět let trvalo čekání Tigera Woodse na turnajový titul. Skončilo přesně po 1876 dnech v East Lake Golf Clubu při závěrečném podniku sezony i play-off FedExCupu. Dvaačtyřicetiletý vítěz čtrnácti majorů triumfoval na Tour Championship a na své konto přidal už 80. turnajový titul v kariéře na PGA Tour. A už jen dvě vítězství mu schází k dorovnání historického maxima Sama Sneada.

Když se loni v listopadu Woods vrátil do turnajového kolotoče, figuroval po předchozích letech strádání a tápání až na 1199. místě světového žebříčku. Jeho skvostnou kariéru zdevastovala řada zranění, nevěrou rozbité manželství, ponížení v podobě zatčení při řízení auta pod vlivem medikamentů, odvykací kůra na prášky proti bolesti i série operací – naposledy se jednalo o čtyři operace zad. Ještě před rokem otázka nezněla tak, zda bude Tiger ještě vyhrávat turnaje, ale zda bude vůbec golf ještě hrát. To proto, že prožíval i období, kdy bez pomoci sotva chodil…

Deset let nevyhrál major a přes pět let se natáhlo čekání na titul z PGA Tour. Tím posledním bylo v roce 2013 WGC-Bridgestone Invitational. „Byl to boj a dřina. Trvalo, než jsem opět našel svou hru a poskládal všechny střípky, aby zapadly dohromady,“ přiznal Woods.

Jako za starých časů

Svou hru našel právě v East Lake a na cestě za turnajovým titulem s pořadovým číslem 80. ho nezastavil ani čerstvý první hráč světa Justin Rose ani Rory McIlroy, který s ním hrál ve finálovém flightu ani nikdo jiný. Tak trochu to vypadalo jako návrat starých časů se vším všudy – Tiger hrál skvěle a respekt před ním jako by svazoval ruce jeho soupeřům.

Ze scény, kdy Woods kráčí po fairwayi na poslední green a v zádech má dav burácejících fanoušků, kteří div že ho neušlapali, doslova běhal mráz po zádech… „Měl jsem co dělat, abych nezačal brečet,“ přiznal později Woods.

„Vyhrál jsem v minulosti řadu turnajů. Majory, Players, World Golf Championship, ale tohle vítězství bylo zcela něco jiného. To proto, čím jsem si prošel a nevěděl, jestli ještě někdy něco takového budu moci zažít. Bylo období, kdy jsem řešil, jestli golf budu ještě vůbec hrát, ne jestli budu vyhrávat,“ prozradil 42letý Američan, který dokonce sahal i bonusu ve výši 10 milionů dolarů za celkový triumf ve FedExCupu. Ten mu ale nakonec těsně „vyfoukl“ Justin Rose.

A tak se Woods musel „spokojit“ s odměnou 1,62 milionu dolarů za vítězství na turnaji plus tři miliony za druhou příčku v celkovém pořadí.

Po posledním puttu jen ztěží odolával dojetí a naplno si užíval nadšených ovací diváků i gratulací od ostatních hráčů. „Neprožíval jsem v posledních letech nijak zvlášť jednoduché období, pracoval jsem na svém návratu a ten by se nepodařil, nebýt pomoci spousty lidí kolem mě. A někteří z hráčů, s nimiž jsem se na osmnáctém greenu viděl, věděli o mých trablech, proto to pro mě byla opravdu hodně speciální chvíle. Pořád nemohu uvěřit, že jsem vyhrál Tour Championship,“ konstatoval dlouholetý král světového golfu. Je zpátky…

Jak šel čas…

– 20. duben 2017: Woods se podrobil operaci zad, už v pořadí čtvrté
– 31. srpen 2017: Woods začal s tréninkem chippování
– 7. říjen 2017: Woods uveřejnil na Twitteru video, na němž hraje železy
– 15. říjen 2017: následovalo video, na kterém hraje už i driverem
– Prosinec 2017: Woods hraje na svém turnaji Hero World Challenge
– Leden 2018: první start na turnaji Farmers Insurance Open a 72 ran v 1. Kole
– Březen 2018: Woods se poprvé dostal do první desítky na Valspar Championship
– Červenec 2018: Woods se poprvé dostal do top 10 na majoru, na The Open
– Září 2018: Woods poprvé po 1876 dnech vyhrává turnaj, Tour Championship

Vítězství na turnajích PGA Tour v historii:

1. Sam Snead 82
2. Tiger Woods 80
3. Jack Nicklaus 73
4. Ben Hogan 64
5. Arnold Palmer 62
6. Byron Nelson 52

(Visited 62 times, 1 visits today)