New England proti zbytku světa aneb co je dobré vědět před začátkem SuperBowlu

New England proti zbytku světa aneb co je dobré vědět před začátkem SuperBowlu

V noci na pondělí našeho času vypukne již třiapadesáté pokračování SuperBowlu, této mimořádné sportovní akce, jedné z nejnapínavějších, kterou může západní polokoule nabídnout sportovnímu světu. Události výjimečné, ale přesto tradiční, (nejen) sportovního klání, které do značné míry definuje Ameriku. Nebo spíše Spojené státy americké.

Až v pondělí 4.2. v 0:30 středoevropského času na trávník Mercedes-Benz Stadium v Atlantě vyběhnou oba týmy – New England Patriots a Los Angeles Rams – jimž se povedlo formu ideálně načasovat na konec sezóny, budou mít fanoušci v USA už velkou část oslav za sebou. SuperBowl se totiž, jako třeba Den díkuvzdání, slaví téměř celý den: „grillpárty“ spojená se sledováním zápasu se koná na každé druhé zahradě, ale taky na parkovištích třeba i u obchodních domů – s tím, že ta největší bývá tradičně v těsné blízkosti stadionu, který je dějištěm „finále všech finále“.

Více jídla, než v nadcházející únorovou neděli se v USA sní pouze u již zmíněného listopadového „krocaního dýchánku“. Množství vypitého piva lze jen těžko odhadovat. Pokud se chystáte v neděli po půlnoci usednout k televizním obrazovkám, vězte, že budete jen jedním z přibližně 111 milionů fanoušků, kteří si tuto událost nenechají ujít.

Osa zla

Letos osud – nebo spíše skvělé výkony během celé sezóny, a ještě lepší v play-off – svedly do finále dva velmi odlišné týmy. Americkou konferenci reprezentuje „ten špatný“, tedy Patriots: fenomén posledních let (od roku 2015 chyběl ve finále pouze jednou), tým vedený dvojicí Bill Belichick (kouč) a Tom Brady (quarterback – „rozehrávač“). Již jedenačtyřicetiletý Brady je s 5 vítězstvími ve finále nejúspěšnějším quarterbackem v historii NFL.

Společná cesta za úspěchem této nerozlučné dvojice započala již v roce 2000 a za tu dobu má na kontě – kromě rekordů – i mnoho kontroverzních rozhodnutí a problematických činů. Za všechny vzpomeňme třeba aféru s úmyslně podhuštěnými míči v konferenčním finále proti Indianapolis Colts v roce 2015, za nějž byl tento mimořádný hráč potrestán čtyřzápasovým distancem na další sezónu a mastnou pokutou. Což jak se ukázalo, nebylo zas tak tvrdé, jelikož v mezičase stihl přivést svůj tým k dalšímu SuperBowlu.

Tom Brady, který navzdory věku nesnáší otázky novinářů na konec kariéry, je ale především geniálním vykonavatelem plánů geniálního kouče. Společně se jim povedlo třeba otočit finále proti Atlantě v roce 2017, kdy prohrávali již 3:28, tedy větším rozdílem, než kterýkoli tým v padesátileté historii utkání. Dvojice Brady – Belichick v noci na pondělí vyzve soupeře ve finále již podeváté a potřetí v řadě. Fandit jim budou… pouze fanoušci New England. Zbytek bude hnát do útoku mírného outsidera z Los Angeles.

Berani stěhovaví

Los Angeles Rams mají za sebou víc stěhování než průměrný americký vysokoškolský učitel. Historii začali psát v Clevelandu v roce 1936. Následoval přesun do Los Angeles, pak do Orange County, na dlouhých deset let (1995-2004) potom do St. Louis, kde v roce 2000 již jako St. Louis Rams získali i svůj zatím jediný SuperBowl (přesněji Trofej Vincenta Lombardiho).

Shodou okolností – ve finále hraném právě v Atlantě. V roce 2016 se klub vrátil do Los Angeles, kde až do dokončení nového komfortního stánku pro třetí tisíciletí (plánováno na rok 2020) okupuje vůbec nejstarší stadion v NFL (otevřen v roce 1923). Paradoxně atlantské dějiště SuperBowlu, otevřené v roce 2017, je naopak nejmladším a nejmodernějším stadionem v celé lize.

Cesta za titulem

Co se dá očekávat od SuperBowlu po sportovní stránce? Quarterback Jarred Goff a jeho ofenzivní spoluhráči v dresech „Beranů“ jsou druhým nejlepším útokem v celé lize, což mírně favorizuje tým z Kalifornie. Nicméně – Brady a jeho New England si ve finále konference poradili i s útokem statisticky nejlepším, s „Náčelníky“ z Kansasu vedenými „mladou puškou“ Patrickem Mahomesem.

Oba týmy nebyly favority ani ve finále konferencí, při rozumných sázkách na zkušenost a překvapení si tak nejeden sázkař už před čtrnácti dny mohl přijít na zajímavé přilepšení rodinného rozpočtu. Jasného favorita ale finále nemá, nejen proto, že oba týmy se do něj probojovaly až lépe zvládnutým prodloužením (a LA Rams taky vinou špatného rozhodnutí rozhodčích). Sázkové kanceláře však mírně favorizují zkušené Patrioty a my nemáme moc důvodů s nimi nesouhlasit.

Nejen sport

Jak již bylo řečeno: výjimečná událost přináší výjimečnou sledovanost. Není divu – jako jediný z „velké americké sportovní čtyřky“ (basketbal, baseball, fotbal, hokej) se hraje pouze na jeden jediný zápas. Stejným fenoménem, jakým je SuperBowl pro žaludky vyhladovělých Američanů, je tak finále i pro televizní společnosti.

Nejdražší reklamní čas v televizi se prodává právě na SuperBowl – a přesto je s velkým předstihem vyprodán. Vlastní spoty jsou pak příběhem o sobě: firmy připravují zvláštní sety vysílané v premiéře právě v reklamních přestávkách mimořádného zápasu.

Nejslavnější ňadro a další příběhy

S mimořádnou událostí je samozřejmě spojeno i mnoho dalších historek a příběhů: třeba i u nás známá aféra s „náhodou“ odhaleným ňadrem Janet Jackson během poločasové show, jenž má na svědomí zpěvák Justin Timberlake v roce 2004. Prudérní USA (navíc až 40% diváků amerického fotbalu jsou ženy) toto faux-pas vydýchávaly poměrně dlouho. Jelikož letos čest odehrát několik písní během přestávky připadla kapele Maroon 5, je podobná „nipplegate“ spíše nepravděpodobná.

Podobně bizarních důvodů, proč zůstat v neděli v noci vzhůru i pokud fotbalu nefandíte, se však najde víc. Jména Quinton Peron a Napoleon Jinnies dnes nic neříkají ani superznalcům všech komplikovaných pravidel amerického fotbalu, vy si je však zapamatujte: jsou to první roztleskávači (muži!) v dějinách SuperBowlu. Během finále budou za čárou fandit spolu s kolegyněmi v sukních v barvách LA Rams.

Na SuperBowl!

U nás popularita tohoto sportu pořád roste, do velké míry díky vytrvalému úsilí komunity kolem stránek www.nfl.cz a komentátorů televizní stanice Sport TV, která vysílá po celou sezónu (od září do února) dva až čtyři zápasy týdně v přímém přenosu.

Roste členská i fanouškovská základna, není divu, že vybrané hospody zejména ve velkých českých a moravských městech, které budou mít během SuperBowlu otevřeno, hlásí „zadáno“. Velkou část diváků budou tvořit, jako každý rok, američtí fanoušci, o to lepší příležitost pro vás zažít alespoň částečně onu neopakovatelnou atmosféru velkého klání. Proto neváhejte, situace jako je tato se již nebude opakovat… leda až za rok, opět v tomto čase.

Text: Matěj Šišolák

(Visited 86 times, 1 visits today)