2019 je rokem nástupu cyklistického mládí, Pogačar na Vuletě to potvrzuje

2019 je rokem nástupu cyklistického mládí, Pogačar na Vuletě to potvrzuje

Tadej_Pogacar

Psali jsme to už několikrát a Vuelta to znovu potvrdila. Cyklistický rok 2019 se odehrává ve znamení tvrdého nástupu nové cyklistické generace. Už dlouho to nebylo tak výrazné.

Dosud nejtěžší etapu Vuelty v neděli vyhrál teprve 20letý Slovinec Tadej Pogačar ze stáje UAE. Žádná náhoda, chlapec z vesnice Komenda pod Kamnicko-Savinjskými Alpami už má letos za sebou vítězství na Tour of California a kolem Algarve. Jako by se “Pogi” každým měsícem vytahoval výš a výš za ještě úspěšnějším krajanem Primožem Rogličem.

A takový byl skoro celý dosavadní rok 2019. Už na jarních klasikách zářil nový nizozemský megašampion 24letý Mathieu van der Poel. Letos je mimo jiné i mistrem světa v cyklokrosu a vyhrál také tři závody světového poháru horských kol. Dokonalý univerzál, který nemá konkurenci. Ale…

Na Giru zářil 26letý Ekvadorec Richard Carapaz, na Tour de France 22letý Kolumbijec Egan Bernal. Na klasikách i na Tour se pak ve skvělém světle ukázal 24letý Belgičan (také původem cyklokrosař) Wout van Aert. Bohužel se během Tour zranil.

A mohli bychom pokračovat. Na Giru a ještě více nyní na Vueltě oslňuje 24letý Kolumbijec Michuel Angel Lopez z Astany. Do popředí se tvrdě dere 19letý belgický mladík Remco Evenepoel (Deceunick Quick-Step). Vítěz časovky na Mistrovství Evropy, první celkově na Tour of Belgium a na velké klasice San Sebastian.

Ale pojďme k Pogačarovi. Začal jezdit ve stopách svého staršího bratra, který však brzy skončil. Tadej ale pokračoval a v 16 byl už osmý na Závodě míru juniorů, o rok později dobil mládežnické Giro. Loni vyhrál Závod míru do 23 let a hlavně velkou zkoušku mladých jezdců Tour de l´Avenir. Ihned se přihlásila stáj UAE Emirates. V jejím dresu pak letos vyhrál už zmíněnou Kalifornii i Algarve.

Ještě v polovině sezony jeho tým tvrdil, že letos žádnou grand tour nepojede. Nevydrželi to. Nečekaně se objevil na Vuletě a znovu září. V celkovém pořadí před dnem volna a následnou časovkou je na pátém místě. Mimochodem v časovce vůbec nebývá špatný…

(Visited 546 times, 1 visits today)