2019: rok bez olympiády, zato se svátkem ragby a hokejovým MS na Slovensku

2019: rok bez olympiády, zato se svátkem ragby a hokejovým MS na Slovensku

Nový kalendářní rok, poněvadž končí na liché číslo, nebude mít tentokráte svůj sportovní vrchol v podobě olympijských her (červnové Evropské hry v běloruském Minsku budou v tomto směru – při vší úctě k nim – jen slabou náplastí). I tak se v jeho průběhu najde dostatečný počet mistrovství, turnajů a dalších klání, kterých se již nemohou dočkat miliony nadšených fanoušků po celém světě.

Jsou tu přece jasné stálice a každoroční pilíře sportovního programu – tenisové grandslamy, golfové majory, trojice slovutných cyklistických etapových závodů (Grand Tour), prestižní fotbalová Liga mistrů, NHL, NBA, seriály Světových pohárů v různých odvětvích – sjezdovým lyžováním počínaje a veslováním konče. Všechny tyto divácky velmi oblíbené podniky proběhnou i v roce 2019, a to ve svých tradičních časových obdobích.

Ambicí stát se v globálním měřítku jednou z nejsledovanější akcí roku má bezesporu mistrovství světa v ragby, které poprvé v historii zavítá do Japonska. Dvacet týmů si to v zemi vycházejícího slunce rozdá o světové prvenství, a to od 20. září až do 2. listopadu – právě v tento den bude známý tým nových šampionů. Titul obhajují Novozélanďané a favority na post nejvyšší budou rozhodně i tentokráte.

Pozornost sportovních příznivců v různých koutech světa jistě upoutá i atletické mistrovství světa, které se však odehraje nikoliv na konci letních prázdnin, ale až na začátku podzimu. Přesně to bude v termínu 28.9.-6.10. v katarském Dauhá. Proto ten časový posun, vzhledem k převládajícím místním klimatickým podmínkám vpodstatě nevyhnutelný…

Basketbalisté se podívají na MS do Číny

Punc turnaje s velikánským mezinárodním ohlasem a dosahem si drží basketbalové mistrovství světa. To mužské se uskuteční od 31. srpna do 15. září v Číně a skvělou zprávou je to, že po dlouhých 37 letech u toho budou i naši reprezentanti.

Výběr Ronena Ginzburga úspěšně proplul náročnými kvalifikačními vodami a vedený hvězdami Tomášem Satoranským a Janem Veselým může na MS udělat solidní výsledek. Ženský národní tým čeká vrchol sezóny v podobě startu na mistrovství Evropy v Srbsku a Lotyšsku (27.6.-7.7.), kde bude v sázce i účast na olympiádě v Tokiu 2020, a to pro šest nejlépe umístěných družin.

Evropský šampionát prověří i české volejbalisty, v září ho budou hostit celkem čtyři země – Slovinsko, Nizozemsko, Francie, Belgie. O pořadatelství ME volejbalistek se podělí sousední Slovensko s dalšími třemi krajinami, ale akcí číslo jedna pro naše bývalé federální partnery bude nesporně mistrovství světa v ledním hokeji (3.-19.5.). Geografické a kulturní blízkosti jistě využijí i tisíce českých fanoušků této rychlé podívané, zvláště když základní skupinu odehrají Říhovi svěřenci v Bratislavě.

Prodloužení 3 na 3 dokud nepadne gól?? Jo, na mistrovství světa na Slovensku se můžeme těšit na nový formát prodloužení.?? http://bit.ly/2019worlds_novy_format_predlzenia?: Andy Devlin/HHOF-IIHF Images

Zveřejnil(a) 2019 IIHF Ice Hockey World Championship Slovakia dne Pondělí 10. prosince 2018

Fotbalisté zase zabojují v osmi kvalifikačních duelech o účast na závěrečném turnaji mistrovství Evropy v roce 2020. Z pětičlenné skupiny si postup zajistí dva nejúspěšnější celky.

Ledecká se představí na domácích svazích

Z pohledu českých fanoušků bedlivě sledujících výkony dvojnásobné olympijské šampiónky Ester Ledecké i celého biatlonového týmu bude velmi interesantní hned první čtvrtina roku. V ní totiž proběhne kvarteto mistrovství světa v zimních sportech – pro biatlonisty je nachystaný světový šampionát ve švédském Östersundu (7.-17.3.) a klasičtí lyžaři si dají dostaveníčko v rakouském Seefeldu (20.2.-3.3.). Lyžaři akrobaté a snowboardisté absolvují MS ve Spojených státech (1.-10.2.), zatímco sjezdaři a sjezdaři se utkají o medaile ve švédském Åre (5.-17.2.).

Pro Ledeckou to je termínová kolize a hrdinka z Pchjongčchangu bude muset jeden z vrcholů oželet. Snowboardistky mají medailové závody v paralelním obřím slalomu a v obřím slalomu 4. a 5. února. A na MS v alpském lyžování se ženské super-G má odjet 5. února a sjezd 8. února.

Unikátní možnost vidět Ledeckou v akci na “domácí půdě”, kterak poměřuje síly se zahraniční konkurencí, poskytne Světový pohár sjezdařek ve Špindlerově Mlýně. Prestižní seriál se do areálu ve Svatém Petru vrací po osmi letech a Černou sjezdovku poctí svým umem například hvězdná Mikaela Shiffrinová. Osmého března je na pořadu obří slalom, o den později slalom speciál.

 

 

 

(Visited 190 times, 1 visits today)