Ne vše se pokaždé povede. Sportovní průšvihy a zkraty roku 2018

Ne vše se pokaždé povede. Sportovní průšvihy a zkraty roku 2018

Čas, který zbývá do konce roku 2018, se odpočítává už jen na hodiny, a tak není od věci si připomenout, co rok s osmičkou na konci přinesl ve světě sportu. A nešlo pokaždé jen o skvělé akce, jedinečné rány, báječná vítězství, … Tu a tam se vloudily i falešné tóny a leccos se nepovedlo. Tady je několik sportovních průšvihů právě končícího roku 2018.

Mickelsonův bizarní zkrat

Když se vysloví jméno Phila Mickelsona, jako první nejspíš každému fanouškovi golfu naskočí jeho mimořádná schopnost zahrát ty nejlepší rány z nejtěžších pozic. Jenže i takový mistr svého řemesla někdy nemá svůj den. V případě Mickelsona šlo o sobotu a třetí kolo US Open, turnaje, který je pro něj zakletím, protože je jediným ze čtveřice majorů, jenž ještě nikdy nevyhrál.

Oslavu svých 48. narozenin si nejspíš představoval ten den úplně jinak. Se skóre +10 byl daleko za těmi nejlepšími, ale to ještě nebyl ten největší průšvih. Ten přišel na jamce č. 13. Na green se dostal až čtvrtou ranou a puttoval ze šesti metrů do bogey. Jenže jamku minul a míček upaloval opět ven z greenu. Pak se stalo to, čím Lefty šokoval. Míček, který byl ještě v pohybu, poslal putterem zpět k jamce. Zcela vědomě porušil pravidlo, které zakazuje hrát míček v pohybu. Za to inkasoval dvě trestné rány, takže nakonec si zapsal na čtyřparové třináctce 10 ran.

Svým očím nevěřili jeho spoluhráč ve flightu Andrew Johnston ani televizní komentátoři. Někteří mluvili o tom, že Mickelson měl být diskvalifikován, protože porušil to základní, co golf dělá golfem – fair play. „Nebylo to vyjádření neúcty ke komukoliv a čemukoliv. Znám pravidla a prostě jsem je chtěl využít ve svůj prospěch. Vzal jsem si raději dvě trestné rány a šel dál,“ omlouval Mickelson důvod svého zkratu.

Jen stín z Kapitána Ameriky

Bitva o Ryder Cup byla bezesporu jedním z vrcholů sportovního roku 2018. Vítězně z ní vyšli Evropané, kteří moc šancí Američanům nedali. Nejspíš i proto, že zámořským golfistům to nefungovalo ideálně nejen na hřišti, ale ani v zákulisí.

Atmosféra v týmu USA docela ostře kontrastovala s tou, která semkla výběr evropských hráčů na cestě za vítězstvím. K prvním konfliktu mělo dojít už v letadle cestou z USA do Francie, dějiště Ryder Cupu. Konkrétně mezi Dustinem Johnsonem a Brooksem Koepkou, jinak dlouholetými přáteli. Na vině měl být až příliš blízký vztah Koepky s Paulinou Gretzky, Johnsonovou snoubenkou. „Každý vztah prochází svými vrcholy a pády,“ připustil DJ, že to mezi ním a Paulinou nebylo zcela ideální.

Ostatně, oba dva hráči si údajně měli obrazně řečeno vjet do vlasů ještě jednou, už v dějišti utkání po návštěvě šatny evropských hráčů. Podle očitých svědků je měl od sebe odtrhávat jeden z přítomných novinářů.

Problematickým článkem výběru Jima Furyka byl ale především Patrick Reed, který neunesl to, že nehrál s Jordanem Spiethem, s nímž v předchozích dvou Ryder Cupech vytvořil úspěšnou dvojici. Kudy chodil, neustále trousil kritické připomínky. Pozadu nezůstala ani jeho manželka Justine, která bojovala a hádala se na sociálních sítích nejen se zbytkem týmu USA, ale téměř s celým světem. Nijak nepřekvapilo, že Reed, který se před duelem s Evropou sebevědomě pasoval na hrdinu Kapitána Ameriku, zůstal jen stínem hráče, který byl v předchozích utkáních oporou. Ale nebyl sám…

Olympijská (ne)vítězka podle NBC

Ne nadarmo se říká, že dokud nevyprší čas, dokud nepadne poslední rána, nebo neodjede poslední závodník, není ještě nic rozhodnuto. Nejspíš dnes tuhle sportovní pravdu už dobře znají i v americké televizi NBC. Jenže v únoru během zimních olympijských her v Pchjongčchangu ještě ne.

Televize NBC ve svém přímém přenosu ze superobřího slalomu žen totiž prohlásila za olympijskou vítězku Annu Veithovou, ukončila přenos ze stále probíhajícího závodu a přepojila na soutěž v krasobruslení. Ještě předtím, než se na start postavila česká obojživelnice, lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká. O chvíli později prolétla cílem o pouhou jednu setinu rychleji než Veithová a radovala se ze senzačního olympijského zlata. NBC její vítěznou jízdu odvysílala až později ze záznamu a s patřičným vysvětlením…

Ale upřímně řečeno, ona se příliš nevyznamenala ani Česká televize. Komentáře během zlaté jízdy Ledecké informovaly především o jejích chybách a téměř nezaznamenaly, že na většině mezičasů byla nejrychlejší. Na rozdíl od komentářů jiných televizních společností, které jízda Ledecké a její triumf doslova uchvátily.

Když vítězka pláče a diváci bučí…

Nebývá zvykem, aby vítězka velkého turnaje skončila v rozpacích a slzách a omlouvala se za to, že vyhrála. Přesto se stalo. Ve finále tenisového US Open, v němž zvítězila Japonka Naomi Ósakaová, když porazila domácí hvězdu Serenu Williamsovou. Co se ve finále přihodilo?

V tomto případě hrála titulní roli právě 36letá Američanka, která rok po porodu hrála o svůj 24. titul z grandslamu. Tohle utkání ale nezvládla. V prvním setu dostala napomenutí za nepovolený koučink od trenéra v hledišti, a když ve druhém setu po dvou dvojchybách za sebou ztratila game, neudržela nervy na uzdě a praštila raketou o zem. Od rozhodčího Carlose Ramose následoval zcela v duchu pravidel trestný fiftýn.

To na Williamsovou zapůsobila jako červený hadr na býka. Pustila se do rozhodčího, označila ho za zloděje, který jí ukradl bod. Ramos reagoval striktně a za třetí porušení pravidel přiřkl Ósakaové jeden game. Japonka si pak vedení podržela a set i celé utkání vyhrála. Slavnostní ceremoniál poté provázelo bučení publika, a tak nebylo divu, že vítězka přebírala trofej se slzami v očích. A nebyly to slzy štěstí… Už jen dohrou zvláštního finále byla pokuta pro Williamsovou za hrubé chování ve výši 17 tisíc dolarů. Nejspíš ani moc nebolela vzhledem k tomu, že za finálovou účast inkasovala 1,85 milionu dolarů.

Noční můra brankáře Kariuse

Hrát finále Ligy mistrů je splněný sen každého fotbalového týmu i každého hráče. Pro brankáře Lorise Kariuse se změnil v noční můru. Liverpoolský gólman totiž naděje svého týmu na zisk cenné trofeje pohřbil svými nevídanými hrubkami na úrovni okresního přeboru. Doslova věnoval Realu Madrid první a třetí gól při triumfu španělského týmu 3:1.

Za stavu 0:0 na začátku druhé půle daroval Realu první gól. Ve snaze rychle rozehrát, hodil míč přesně do nohy dotírajícího Benzemy, od něhož se míč odkutálel do branky. Ve finále Ligy mistrů naprosto výjimečný okamžik. Liverpool ještě dokázal vyrovnat, ale Real šel opět do vedení – střídající Bale se trefil málo vídanými nůžkami. Zde byl Karius bez viny.

Anglický tým poté tlačil, ale pak přišla další slabá chvilka Kariuse, jemuž školácky propadl míč mezi rukama po střele Balea z úctyhodné vzdálenosti. Real se i díky tomu mohl radovat ze třetího triumfu v Lize mistrů za sebou a čtvrtého v posledních pěti sezonách, zatímco vedení Liverpoolu mohlo začít přemýšlet, jak se zbavit svého chybujícího brankáře. Ten po nevydařeném finálovém duelu skončil na trávníku v slzách.