Saalbach: Sezona ještě nekončí a jarní lyžování je "in"

Saalbach: Sezona ještě nekončí a jarní lyžování je "in"

Stačí si ráno přivstat, aby člověk stihnul ještě manšestr. Pista je stále tvrdá jako kámen. Po jedenácté začíná přibývat muld a odpolední sjezdy v exponovaných místech pak připomínají závod v boulích. Ale odměnou je stabilní slunečné počasí. Takové je jarní lyžování v „lyžařském cirkusu“ Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn.

O víkendu teploty lezly i ve dvou tisících metrů nad mořem k patnácti stupňům, spálenému obličeji nezabránil ani krém s faktorem 50.

Prostě typické jarní lyžování – ideální chvíle odhodit bundu, namazat se krémem a usednout do některého z křesílek a kochat se horami. Většina důležitých lanovek jezdí i po čtvrté hodině a z vysokohorských restaurací, odkud se dá rovnou sjet do údolí, klienty vyhánějí ještě o něco později.

Prostě tady, v „lyžařském cirkusu“ Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn, který leží na salcbursko-tyrolské hranici, sezona ještě zdaleka nekončí. Otevřená zůstává většina z 270 km sjezdovek.

Supermoderní lanovky i gastronomie

„Středisko bude v provozu až do Velikonoc, my ale nabízíme ubytování jen do 14. dubna. Ale dlouho si neodpočineme – 10. května už zase otevíráme,“ říká Michael Madreiter, spolumajitel designového hotelu Puradies v Leogangu.

Ten “lyžařský cirkus” považuje za druhou nejlepší a nejtrendovější destinaci v Rakousku. „Hned po Ischglu,“ dodává. A vychvaluje supermoderní lanovky, do kterých středisko v minulých letech investovalo, a nové restaurace nabízející trochu jinou nabídku než gastronomickou „klasiku“. My jsme se rádi vraceli do baru Montana Royal Alpin Club u lanovky ze Saalbachu. Je tu příjemná lounge music a rázná i vtipná slovenská obsluha.

„Lyžařský cirkus“ je se svými 270 km sjezdovek jedním z největších rakouských lyžařských regionů. Lanovkami jsou propojeny střediska Saalbach a Hinterglemm v údolí Glemmtal a dále s Leogangem v údolí Leoganger Tal. V prosinci 2015 byl připojen tyrolský Fieberbrunn, který už leží v Tyrolsku. Pro celý region platí jeden skipas.

Svahy obklopující obě údolí se zdvihají z nadmořské výšky kolem tisíce metrů až do výšky 2.100 metrů a nesou název „Pinzgauer Grasberge“. Celá oblast, do níž patří i Zell am See a Kaprun, je rovněž známá jako Pinzgau.

V nabídce je též celá řada snowparků, freeride parků a funparků.  I ty jsou i nadále ve skvělé kondici. Vyzkoušejte je!

Text a foto: Michaela Bučková

(Visited 276 times, 1 visits today)