Vyjeďte si o Velikonocích na kole čarovnou krajinou Kyjovska

Vyjeďte si o Velikonocích na kole čarovnou krajinou Kyjovska

Zdroj: Město Kyjov

Vypravit se do malého regionu na jihovýchodní Moravě, je vždycky dobrý nápad. Tady mají lidé srdce na dlani, dobroty na talíři, vínko na stole a písničku pro radost.

Kraj protkaný barevnou mozaikou polí, sadů a vinohradů je přímo stvořený pro cykloturistiku. Křižuje jej několik navzájem propojených cyklostezek vhodných pro krosová, trekkingová a horská kola. Jedna z nich začíná v Kyjově a během dvaceti sedmi kilometrů vás provede atraktivními lokalitami.

Větrný mlýn i rozhledna

Jakmile vyrazíte z města směrem na Bukovany, již v dálce se před vámi objeví výrazná dominanta – Bukovanský větrný mlýn. Vypadá sice starobyle, ale vyrostl teprve před patnácti lety. Jeho stavbou si splnil svůj dětský sen Josef Kouřil z Kyjova a vytvořil kouzelné místo přitahující turisty. V třípatrové budově najdete expozici slovácké kuchyně první poloviny dvacátého století a seznámíte se s pokrmy, jež připravovaly naše prababičky. Například s patenty (tradiční bramborové placky plněné povidly a sypané mákem), které ochutnáte ve zdejší restauraci.

Patnáct metrů vysoký mlýn slouží rovněž jako rozhledna. Poté co vystoupáte na vyhlídkovou terasu v nejvyšším patře, rozprostře se před vámi Kyjovské Dolňácko v celé své kráse. Na obzoru vás pozdraví hřebeny Bílých Karpat, Chřibů a při dobré viditelnosti spatříte i sto deset kilometrů vzdálený kopec Kobyla u Bratislavy.

Historické znalosti si pak procvičíte v Aleji českých panovníků. Šest set padesát metrů dlouhá stezka začínající pod Bukovanským mlýnem byla otevřena v loňském roce a kromě nově vysázených listnáčů ji lemují sochy knížat a králů.  Prozatím vás přivítá Praotec Čech, Krok, Libuše, Přemysl Oráč, avšak postupně do stromořadí přibydou další čeští vládci.

Zdroj: Město Kyjov

Unikátní krása Moravského Toskánska

Po příjemné procházce znovu naskočte do sedla a zamiřte do Věteřova. Poznáte, že obyvatelé Slovácka jsou hrdí na své tradice a chtějí je uchovat pro příští generace. Proto budují malá muzea, v nichž návštěvníky seznamují s historií regionu. Což je příklad i Věteřova. Ve vesničce shlédnete ukázku bydlení stařenek a stařečků, uvidíte nářadí, s nímž pracovali v hospodářství, na poli a nahlédnete do staré školy. Do muzea se však objednejte předem na e-mailu: mistostarosta@veterov.eu

Středně náročná trasa vás pak zavede do Strážovic, kde se otevře charismatická krajina Moravského Toskánska. Kreslí ji zvlněná pole, remízky, ostrůvky, osamělé kapličky, boží muka a vyvýšeniny. Kopce náležející do Kyjovské pahorkatiny nejsou příliš vysoké, převýšení zpravidla čítá desítky metrů a vytváří malebné polní vlny.

Scenérie jsou tak půvabné, že je americký cestovatelský časopis Condé Nast Traveller zařadil mezi padesát nejkrásnějších míst na světě. Ostatně není se čemu divit, na celé planetě totiž najdeme pouze tři lokality s podobným charakterem krajiny. Vedle moravského Slovácka je to Toskánsko v Itálii a okolí města Palouse v USA.

Víno v lochu

Zdroj: Město Kyjov

Pokud vás putování tímto malebným koutem naší republiky nadchne, prodlužte si jej o pár kilometrů. Za Svatobořicemi se napojte na cyklostezku Mutěnka, jež vás kvetoucími sady a zelenými vinicemi dovede do Mutěnic. Nebo pokračujte dále na Kyjov a před městem zahněte na cyklostezku číslo 412. Přes Skoronice dojedete po silnici do Vlkoše, který leží na Moravské vinné stezce.

Ocitnete se tak v jedné z nejpůvabnějších sklepních kolonií na Slovácku.  Kouzelné vinné království tvoří pod horou Achtele přibližně sto sedmdesát sklepů, v jejichž chodbách jsou vykopané obilné lochy. Jámy vykopali vesničané pro ukrývání zásob před vrchností a ty nejstarší pocházejí ze třicetileté války. Dnes společně se sklepy přestavují nádhernou ukázku lidové architektury.

Užitečný servis pro cyklisty poskytuje informační centrum v Kyjově. Najdete zde půjčovnu, úschovnu kol a dostanete cyklistickou mapu.

Všude dobře, na Kyjovsku nejlíp

Byl by hřích strávit čas na jihu Moravy bez ochutnání znamenité slovácké kuchyně. Obzvlášť o Velikonocích, kdy se na talířích objevuje moravský vrabec, bramborové šišky se zelím či uzené maso. Hospodyňky pečou  beránky, mazance, jidáše, ale také regionální specialitu kyjovský pecák.

Samozřejmě nechybí ani koštování vín a ovocných pálenek. To proběhne na Velikonoční neděli v Bukovanech, Miloticích, Dubňanech, Čeložnici a v Moravanech. Také vína již budou perfektně vyzrálá, nalahvovaná a jejich chuť doplní voňavé klobásky, kysané zelí a škvarková pomazánka.

Text: Pavla Apostolaki

(Visited 953 times, 1 visits today)