Olomoucké Entrée. Jasná volba pro gurmány

Olomoucké Entrée. Jasná volba pro gurmány

Zdroj: archiv restaurace

Nejvýraznější olomoucká fine dining restaurace před nedávnem oslavila své druhé výročí. Pod vedením šéfkuchaře Přemysla Forejta se v prvním patře Resortu Hodolany v otevřené, hostům ze všech stran přístupné kuchyni odehrávají velmi zajímavé gastronomické příběhy. Co se týče střední Moravy, zdá se být Entrée pro gurmány jasnou volbou.

Na začátku této story je nevyužitá, chátrající budova olomoucké operety – Hodolanské divadlo. Investor se rozhodl tento objekt oživit a vytvořit moderní a nápaditý komplex čtyřhvězdičkového hotelu, špičkové restaurace, odpočinkového wellness centra a vzrušujícího kasina. Vše se povedlo.

Už na schodech zjistíte, že se děje něco výjimečného. Interiér dostal na starost designér Pavel Kříž ze studia Komplits. Výsledkem jeho úsilí je vyloženě hravý prostor pracující s pokaždé jinou perspektivou z každého úhlu, kde se host v rámci restaurace může nacházet. Jakoby vždy viděl trochu jinou restauraci! Díky investorovi, který dal dvěma lidem – designéru a šéfkuchaři zcela volnou ruku, zde vznikl skutečně unikátní prostor.

Dle slov samotného šéfkuchaře se v Entrée jak ve vybavení interiéru, tak i při tvorbě menu inspirují „chaosem“ resp. řádem přírody. Prvky se na první pohled mohou zdát až přebujelé, nicméně nakonec do sebe vše zapadá. A to včetně menu restaurace. To je doslova koláží chutí a barev.

Pokud je to možné, nakupuje šéfkuchař Entrée Přemek Forejt suroviny přímo od olomouckých pěstitelů, což se dle jeho slov daří velmi dobře. A dotáhli to ještě dál! Kuchaři si chodí svojí zeleninu mnohokrát doslova sami vykopat. Mají na to čas mezi obědy a večeřemi, kdy je restaurace zavřená. K tomuto systému se hlásí hodně špičkových restaurací, včetně těch, které se můžou pyšnit michelinskou hvězdou.

V Entrée dělají svojí práci už na první pohled nejpoctivěji, jak dokážou. Přitom přemýšlejí nad celkovým kontextem respektujícím bezprostřední okolí restaurace a samozřejmě především nad tím, jak přesvědčit spokojeného hosta, aby se do Entrée rád vracel.

Čtveřice elementů

Zahrada, pevnina, voda, nebe – čtyři elementy, pod které šéfkuchař skládá své menu. Opět je to o přírodě a jejím koloběhu. Menu se mění co dva týdny a může se aktualizovat také dle přísunu surovin, zaleží na stoprocentní čerstvosti a kvalitě. Obsluha je plně vyškolená tak, jak jsme zvyklí z hvězdou oceněných restaurací – pokud to host vyžaduje, rozeberou s ním pokrm na suroviny a pak se následně vrátí k jejich zpracování.

Foto: archiv autora

Pod každým ze zmíněných elementů naleznete dva předkrmy, polévku a jedno, či dvě hlavní jídla. Pokrmy korespondují se svým elementem a pod Vodou tak naleznete kraba (plus kuřecí játra, sherry a bisque), mořského vlka (s brzlíkem, sherry a kaštany) anebo mořského ďasa s brokolicí, beurre blanc a zelím. U Zahrady jistě ochutnejte Risotto se saint agur, dýní a kadeřávkem. Element Pevnina se může aktuálně pochlubit úžasným předkrmem – Topinambur, káva, jogurt a drůbeží srdce.

Výjimku tvoří poslední element, Nebe, který je souborem desertů. Některé z nich jsou už podle názvu pro odvážnější, nicméně stojí za to. Banana split v podání restaurace Entrée se skládá z mučenky, morku a miso. Budete překvapení, jak je to lahodné! Nebo jste spíš konzervativnější? Baklava, pistácie, golden sirup a seno vás dostanou! Pokud byste ale nad výběrem chodů přece jen váhali, vřele lze doporučit první či druhé degustační menu. Jsou tím nejlepším, co si lze objednat, a gurmánsky tak vyzkoušet co možná nejvíce.

Vína z Moravy i ze světa

Entrée restaurace se může pyšnit také krásnou vinnou kartou, kde jsou ve velkém zastoupeni vinaři z Čech, jako třeba Ota Ševčík, Milan Nestarec, František Mádl anebo Sonberk, ovšem velice dobře jsou zastoupené i Německo, Rakousko či Itálie. Pokrmy můžete samozřejmě snoubit také se skvostnými víny z Francie, včetně několika druhů champagne.

I zde je vidět akcent vedení restaurace na kvalitu všeho, co se před hostem objeví. Od interiéru, přes suroviny, servis, nádobí a obsluhu. V Olomouci a okolí je pro nás Entrée volbou číslo jedna.

Text: Ján Chovanec